Home » Wordpress » Hoe verander je categorieën in je Yoast Kruimelpad?

Hoe verander je categorieën in je Yoast Kruimelpad?

Redirect Category Wordpress

OPRUIMEN

Overal kom je de naam van Marie Kondo tegen. Het opruim virus heeft in de hele wereld toegeslagen dankzij haar boek en Netflix serie. Bij mij in huis ook? Nou in mijn huis nog niet, maar op mijn laptop wel. Eindelijk ben ik begonnen om alle foto’s in mappen op te slaan, overbodige plugins op de websites te verwijderen en documenten te ordenen. En dat voelt echt lekker.

CATEGORIEËN

Naast bovengenoemd opruim werk wil ik dat ik zaken makkelijker terug kan vinden. Met name op mijn websites bloggersnederland.nl (online vanaf 1 maart) en bloggersnoordnederland.nl. Bij deze websites maak ik gebruik van de plugin Content Vieuws zodat het zoeken op de websites makkelijker wordt ( zie ook mijn vorige post). Daarnaast gebruik ik een kruimelpad om makkelijker te navigeren door mijn pagina’s.

KRUIMELPAD

Wat is een kruimelpad. Volgens Wikipedia is een kruimelpad:

“Broodkruimelnavigatie(of kruimelpad) is een manier om een bezoeker van een webpagina duidelijk te maken waar hij zich precies bevindt op een hiërarchisch ingedeelde website.

Zo’n hiërarchische website wordt ingedeeld naar verschillende onderwerpen en eventueel subonderwerpen, die elk hun eigen pagina krijgen. Door eerst naar de hoofdpagina te gaan, vervolgens naar de onderwerppagina en ten slotte naar de subonderwerpspagina, volgt de gebruiker de hiërarchie van een site. Een aanbieder kan dit gevolgde pad zichtbaar maken.” 

(Bron: Wikipedia)

Ik heb mijn websites hiërarchisch ingedeeld. Namelijk een landingspagina (Home) daaronder een categorie (regio) en daaronder een subcategorie (Provincie).

YOAST SEO PLUGIN

Voor de weergave van het kruimelpad gebruik ik de veel geprezen plugin YOAST. In de nieuwste versie van Yoast staat het kruimelpad niet meer in de geavanceerde instellingen maar onder “Zoekweergave”.

Yoast SEO Crumbread

Mijn Pipdig-Theme ondersteunt automatisch een kruimelpad/breadcrumbs. Althans dat dacht ik. Voor de zekerheid ben ik toch nog even in mijn php files gedoken. De php files bereik je in WordPress via het dashboard—> Weergave—> Editor. Hieruit bleek dat ik toch de volgende code aan het eind van mijn header.php had geplakt.

<?php
if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
 yoast_breadcrumb( '</p><p id="breadcrumbs">','</p><p>' );
}
?>

This code can often be placed inside the single.php or page.php files, just above the title of the page. Some themes want it at the end of the header.php file. It’s not a good idea to add it to functions.php since this could cause problems.”

Dit ziet er dan als volgt uit:

Breadcrumb Yoast with pipdig

Hierbij zijn “Noord” en “Groningen” categorieën. Klik je hier op dan kom je op de verzamelpagina van de betreffende categorie. Deze pagina wordt door WordPress zelf gegenereerd. In mijn pipdig theme en in WordPress kun je deze pagina nagenoeg niet bewerken. In het geval van mijn pipdig Minim theme, ziet deze automatisch gegenereerde pagina er niet tof uit.

OMLEIDEN

Het nadeel van het kruimelpad is dat je er weinig in kunt wijzigen. Je zet hem aan of je zet hem uit. Na speurwerk op internet kwam ik er achter dat je een categorie wel kunt omleiden naar een gewone pagina. Daar kun je dan je eigen plugin shortcodes gebruiken om een mooie verzamelpagina van betreffende categorie te maken. Ik heb gekozen voor de plugin Redirection.

Deze plugin is eenvoudig en effectief. Je vult de categorie URL in en de pagina URL en klaar is Joost. Dus wil jij je categoriepagina verfraaien? Leid dan de categorie om naar een pagina en laat je creativiteit er op los!

Gebruik jij ook programma’s of plugins om je computer of website overzichtelijk te houden? Laat het mij weten!

CHEERS!

JOOST

 

 

 

 

 

17 Reacties

 1. februari 4, 2019 / 9:53 am

  Ik gebruik voor mijn blog geen speciale plugins. Wellicht ook omdat ik bewust een vrij eenvoudige structuur heb en weinig verschillende opties.

  • februari 4, 2019 / 11:35 am

   Prima Henk! Less is More. Ik heb op je blog gezien dat je wel categorieën gebruikt, deze komen echter helemaal onderaan. Als ik meer over je trein ervaringen wil lezen moet ik eerst door een behoorlijk aantal posts heen scrollen. Je Thema geeft wel je categorie pagina’s mooi weer! Welk Thema gebruik je?

 2. februari 4, 2019 / 10:47 am

  Yoast gebruik ik ook, dit vind ik een hele fijne plugin. Het is sowieso god om af en toe eens te kijken welke plug ins misschien weg kunnen.

  • februari 4, 2019 / 11:36 am

   Zeker Lodi! Daar wordt het allemaal een stuk overzichtelijker van in het dashboard!

 3. februari 4, 2019 / 11:18 am

  Handig!! Voor mijn blog heb ik een “gratis” account en verder geen poespas. Het is een makkelijke structuur dus hoef er verder ook niet zo veel aan te doen. ook op mijn eigen PC doe ik niet zo veel. Ik zorg dat alles netjes in mappen zit en bewaar veel op mijn externe schijven.

  • februari 4, 2019 / 12:10 pm

   Een makkelijke structuur heb je zeker. Je blog navigatie zier er op een computer overzichtelijk uit met de categorieën in de sidebar. Als je op de categorie (onderwerp) klikt dan krijg je de posts over dat onderwerp allemaal onder elkaar en dat is een eind scrollen. Op een mobiel staan de categorieën helemaal onderaan. Aan de ander kant denk ik dat de meeste blog lezers posts lezen op een computer/laptop of tablet!

 4. februari 4, 2019 / 12:09 pm

  Hmm.. hier moet ik mij mss voor mijn eigen site eens in gaan verdiepen. Het gaat op de lijst van onderwerpen waar ik eigenlijk mee aan de slag wil (maar nooit tijd voor heb/maak)..

  • februari 4, 2019 / 12:17 pm

   Dat is een bekend probleem! Ik moet me mezelf ook pressen om het te doen! In ieder geval geef ik wel direct bij het posten mijn post een categorie.

 5. februari 4, 2019 / 4:46 pm

  Hier zou ik echt even over in moeten lezen wil hier binnenkort mee bezig

 6. Eva
  februari 4, 2019 / 5:59 pm

  Ik gebruik eigelijk geen speciale plug-ins, maar probeer het wel overzichtelijk te houden.

  Eens nadenken over deze post.

  Liefs, Eva
  http://Www.evaperez.be

  • februari 4, 2019 / 9:52 pm

   Ik heb je blog beken! Dat ziet er echt geweldig uit. Je categorieën functioneren volgens mij ook erg goed! 🙂

 7. februari 5, 2019 / 6:24 pm

  Mijn website bestaat nog niet zo lang dus nu heb ik nog geen last van het opruimen maar onthoud deze voor over een jaartje!

 8. februari 5, 2019 / 6:54 pm

  Doet me eraan denken dat ik die afleveringen van Marie Kondo ook maar eens moet uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.