Home » Wordpress » UPDATE WORDPRESS 5.02 + GUTENBERG, HOT OR NOT?

UPDATE WORDPRESS 5.02 + GUTENBERG, HOT OR NOT?

UPDATE WORDPRESS 5.02 + GUTENBERG, HOT OR NOT?

Angst 😰voor deze update!

Ik heb het niet zo op grote updates. De meest beruchte vond ik altijd die van microsoft. Bij de office updates van Microsoft was ik vaak helemaal de weg kwijt. Werkbalken gingen zweven en er waren ik weet niet hoeveel keuze mogelijkheden bij gekomen. Je zag dan door de bomen het bos niet meer. Het gevolg is dat ik nog steeds met Microsoft Office 2000 werk. Zou het bij deze WordPress ook zo’n ellende worden.

De weg terug!

De grootste verandering zou volgens de aankondiging de teksteditor zijn. Deze teksteditor gaat Gutenberg heten. In de aankondiging stond gelukkig direct dat er een vluchtweg is. Je kan de oude editor altijd weer als plugin downloaden zodat Gutenberg wordt uitgeschakeld.

Backup

Voor de zekerheid heb ik toch maar even een kopie van mijn site gemaakt via ftp. Ik gebruik hiervoor altijd het programma FileZilla. FilleZilla is een freeware FTP programma dat heel eenvoudig te configureren is.

Ready to install!

Aangezien ik veel plugins en themes test heb ik een test website met hetzelfde theme als mijn blog. Ik besloot op deze site de update eerst eens proef te draaien. Dit verliep naadloos. Ik heb mijn testsite bekeken en alles functioneerde probleemloos. Vervolgens ben ik een bericht gaan bewerken. Het blijkt dat Gutenberg met blokken is gaan werken. Op zich werkt dat vrij makkelijk. Eigenlijk net zo als MailChimp! Ik denk dat iedereen hier vrij snel mee uit de voeten kan.

TinyMCE

Ik had mijn oude teksteditor verrijkt met de plugin TinyMCE. TinyMCE is een uitbreiding van de beperkte edit-mogelijkheden van WordPress. Met TinyMCE kun je je lettertype kiezen, de letter kleur en nog veel meer .Aangezien ik ben begonnen een oud bericht te bewerken zag ik in het tekstblok TinyMCE verschijnen (zie afbeelding). Dat was in ieder geval een dikke meevaller!

Tevens zag ik dat hierdoor mijn favoriete plugins zoals WP RSS Aggregator ook nog te gebruiken zijn middels shortcodes. Ik was verheugd en zag op het eerste gezicht geen problemen. Ik zag echter ook nauwelijks vernieuwingen. Dit komt waarschijnlijk nog wel als je er wat langer mee werkt.

Eerste probleem met Gutenberg!

Na het bewerken van een oude tekst, wilde ik een nieuw tekstblok toevoegen. Toen bleek ineens dat daar TinyMCE niet op dook. Ik heb toen eerst de update van TinyMCE gedraaid en toen bleek dat je dit bij de instellingen van TinyMCE kan aanpassen.

Wat is jullie ervaring met deze update? Ook het blog bloggenenloggen.nl schreef een post over Gutenberg deze post is erg leuk om te lezen. Ik hoor graag van jullie ervaringen!

CHEERS!

Joost

 

 

 

 

15 Reacties

 1. januari 8, 2019 / 8:10 am

  Gutenberg..er valt mee te werken, jammer alleen dat bij de eerste versie van de update heul mijn blog crashte. Even rondgekeken ‘achter het scherm’ en een plug-in verwijderd die nog niet ge-updated was naar de nieuwste wordpress versie. Heel de boel er opnieuw opgezet – de 2e poging ging gelukkig ietsje smoother 😉 Maar wellicht iets om op te letten: update alles vóór je Gutenberg een kans geeft!

  • januari 8, 2019 / 10:12 am

   Dankje Anne, goede tip. Ik lees op diverse blogs dat oude plugins voor problemen kunnen zorgen bij de update naar WordPress 5.02.. Dus eerst updaten is het devies! 🙂

 2. januari 8, 2019 / 12:23 pm

  Oh ik werd zoo niet blij van de updates.. ik ben ook altijd erg huiverig voor grote updates

 3. januari 8, 2019 / 12:30 pm

  Urg, ik heb moeite met deze editor! Ik hoop dat ze hem snel stoppen!

  • januari 8, 2019 / 12:41 pm

   Kan ik mij voorstellen. Ik ben voor mijn blog al terug gegaan naar de “öude” editor! 🙁

 4. januari 8, 2019 / 1:25 pm

  Hé, wat leuk dat je mijn blog noemt : ) Dankjewel!

  Ik ben dus niet zo’n fan van Gutenberg, en heb de plugin ingeschakeld zodat ik mijn oude en vertrouwde omgeving weer terug heb. Zo werk ik veel makkelijker en vlotter. Ik vind Gutenberg lastig en overzichtelijk, maar het kan natuurlijk een kwestie van wennen zijn…

  • januari 8, 2019 / 1:41 pm

   Mee eens Nicole. Zelf hou ik van editors of tekstverwerkers die zo plat mogelijk zijn in de basis en waar ik zelf de functionaliteit aan toe kan voegen die ik vaak nodig ben. De platte editor van WordPress + TinyMCE werkt voor mij perfect.

 5. januari 9, 2019 / 10:49 am

  Poeh. Dit vind ik al heel technisch allemaal. Ik heb bewust gewacht en merk dat ik het uitstel (omdat ik dan eerst dat artikel online wil zetten en die opdracht af wil maken, enzovoorts). Ook dat is niet heel handig, dus ik moet er binnenkort ook aan geloven. Helaas ben ik echt niet zo technisch en zie ik er daardoor heel erg tegenop. Ik ga het artikel van Nicole ook even lezen!

  • januari 9, 2019 / 10:56 am

   Ik ben er nu mee aan het spelen. Ik moet eerlijk zeggen het valt me eigenlijk reuze mee. Ik heb ook de pagina van WordPress zelf even bekeken, daarin wordt even kort en bondig gedemonstreerd wat er allemaal mogelijk is. https://wordpress.org/gutenberg/ . Je kunt hier ook zelf oefenen.

 6. januari 10, 2019 / 10:16 am

  WP updaten word ik zenuwachtig van. Handig artikel! Thanks voor delen

 7. januari 11, 2019 / 10:16 am

  Updates zijn altijd stressvol vind ik, Bedankt voor het handige artikel 🙂

 8. mei 22, 2019 / 6:02 am

  Ik werk gewoon met mijn oude en vertrouwde wordpress dus ook ik heb de plugin geactiveerd

 9. mei 23, 2019 / 2:10 pm

  Ik heb de update ook gedaan, vond het eerst wel even wennen hoor en had spijt dat ik zo snel die update had gedaan. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en laat het ook zo denk ik. Even wennen, maar het is niet heel moeilijk om alles door te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.