Home » about me! » Video Conferencing en thuiswerken, zo doet Outstanding Classroom dat!

Video Conferencing en thuiswerken, zo doet Outstanding Classroom dat!

Lesgeven met Zoom Zo doen wij het!

Waarom thuiswerken middels Video Conferencing

In eerdere posts schreef ik dat ik voor het bedrijf Outstanding, cursussen WordPress geef. De eigenaresse  van Outstanding geeft cursussen en bijles Engels. Door de corona crisis besloten wij om niet meer face to face les te geven. We hebben de deur van ons kantoor achter ons gesloten en zijn op zoek gegaan naar een andere manier van continuering van de cursussen. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat we online trainingen willen gaan geven.

Kantoor Outstanding Classroom Haren (Groningen)
Kantoor Outstanding Classroom Haren (Groningen)

Wat hebben we nodig voor online lesgeven?

Deze post is bedoeld om lezers op weg te helpen in het online lesgeven. Met name lezers die geen enkele ervaring hebben en toch de stap willen maken. Dus we beginnen bij het begin. Wat hebben we nodig.

 • Computer/Laptop of Tablet

Ik heb gekozen om een laptop te gaan gebruiken. De reden is dat een laptop vaak veel aansluitingen heeft voor usb apparatuur maar ook voor een extra monitor etc. De belangrijkste aansluiting voor ons is echter een ethernet aansluiting zodat we de laptop kunnen aansluiten op ons bedraade netwerk en niet afhankelijk zijn van wifi. Tegenwoordig heeft niet elke laptop een ethernet aansluiting meer, dus dat is wel ff opletten. Ik heb voor een laptop met een AMD Ryzen 5 processor gekozen. Aangezien het om  videostreaming gaat wilde ik een snelle processor. Deze AMD kan het prima doen.

 • Document Scanner of Document Cam

Om les te kunnen geven vindt Esther (Eigenaar Outstanding) het prettig boeken te gebruiken en ook geschreven teksten te presenteren aan leerlingen. Hiervoor hebben we een zogenaamde document scanner aangeschaft. We besloten de IrisScan Desk 5 Pro van Canon aan te schaffen. Deze is helaas niet meer verkrijgbaar bij Bol.com, het zusje de IrisScan Desk 5 nog wel. Eerlijk gezegd was het een beetje een gok of een documentscanner als tweede camera zou werken binnen een video conferencing programma. Ik kon nergens informatie vinden op internet of het mogelijk is.

Irisscan als 2nd Camera
Irisscan Desk 5 Pro
 • Video conferencing Software

We hebben een onderzoekje gedaan naar de software die onze leerlingen en cursisten al gebruiken. Daar kwamen twee programma’s sterk naar voren namelijk Zoom en Microsoft Teams. Ik ben met het downloaden van Zoom Basic Free version (gratis) begonnen en eerlijk is eerlijk we wilden snel starten met onze online trainingen en hebben Microsoft Teams nog niet getest. Microsoft Teams is ook niet gratis en wordt op de microsoft website voor € 4,20 per maand aangeboden aan bedrijven in het zogenaamde Office 365 Business Essentials pakket.

Outstanding haren Video Conferencing

  • Zoom Video Conferencing

Om Zoom te kunnen downloaden moet je eerst een account aanmaken. Dit account is overigens best belangrijk want sommige programma functionaliteit is alleen in te stellen via je account. Zodra je het programma hebt gedownload werkt het programma out of the box. De Free version van Zoom heeft een tijdlimiet van 40 minuten voor meer dan drie deelnemers. Het mooie voor ons is dat wij meestal 1 op 1 lesgeven en dus oneindig kunnen werken.

  • Uitnodigen van deelnemers

Uitnodigen van deelnemers gaat via de “Invite” knop. Je krijgt dan de keuze om iemand uit te nodigen uit je contactenlijst of via je email. Zorg wel dat je de mail stuurt naar het e-mailadres waarmee de deelnemer zich heeft aangemeld bij Zoom.

  • Samenwerking Zoom en Documentscanner

Waar ik natuurlijk het meest benieuwd naar was is of mijn docuscanner zou werken. Zoom werkt met Share Screen (New Share) optie. Dit houd in dat je alles kan delen wat je op je computer hebt staan. Voor de Documentscanner ga ik via ” Share Screen” naar het tabblad “Advanced” en daar staat de optie “Content from 2nd Camera”. Klik ik die aan dan zie ik direct het beeld van de docuscanner!

  • Verwarrende setup voor bijvoorbeeld File Transfer

Ik noemde het al eerder, sommige programma instellingen kun je rechstreeks in het programma aanpassen en andere moet je in de webportal van Zoom (=jouw account) regelen. Een voorbeeld hiervan is de filetransfer via de chat. Het is natuurlijk reuze handig om even een file te sturen naar de cursist. Dit kan in Zoom maar waar vind je die instelling. In ieder geval niet in de programma instellingen. Echter wel op de webportal. Overigens heb je voor filetransfer wel de nieuwste update vanaf 4.6.10. nodig. Updates vind je weer in de programma instellingen.

Zoom bestand delen via chat
Zoom webportal

Update 4.6.20 Invite button verdwenen?

Zoom Menu bar without Invite versie 4 6 20
Zoom Meeting menubalk versie 4.6.20

Mocht je update versie 4.6.20 geïnstalleerd hebben dan zul je gemerkt hebben dat de “Invite” knop is verdwenen. Wel een beetje vreemd een videoconferencing programma waarmee je niemand kunt uitnodigen. Wat blijkt, de knop is niet verdwenen maar verplaatst. Als je op de knop “Manage Participants” klikt, dan zie je links onderin de “Invite” knop.

Zoom & Privacy

Zoom groeide enorm na de maatregelen omtrent het corona virus. Natuurlijk kwam er kritiek op gang over de veiligheid van het programma. Als je succes hebt moet gelijk je kop er af. Gelukkig heeft Zoom zich de kritiek aangetrokken. Het blog van frankwatching.com  heeft hier een goede post over geschreven. Ik heb alle voorgestelde instellingen in de app van Zoom uit deze post overgenomen. Belangrijkste conclusie betreffende privacy is het volgende;

Zoom heeft op 29 maart 2020 haar privacy statement aangepast. Wat hier opvalt:

 • Zoom is heel duidelijk: zij verkopen geen data van hun gebruikers. Wel delen zij persoonsgegevens met Google Analytics en Google Ads, maar alleen als je hun website bezoekt en hier toestemming geeft voor de advertentiecookies. Er zitten geen advertentiecookies of een andere trackingtechnologie in de applicatie zelf.
 • Zoom is gestopt met het delen van data met Facebook.
 • Zoom is Privacy Shield- en SOC2 type II-gecertificeerd. Dit geldt als een goede privacystandaard voor een Amerikaanse dienstverlener.

Met deze recente wijzigingen lijken de zorgen op AVG-gebied mee te vallen.”

Geef jij ook online les?

Ik ben altijd benieuwd hoe anderen werken. Dus werk je online met videoconferencing, laat mij weten hoe je dat doet. Heb je slimme tips & tricks deel ze met mij.

CHEERS (Stay Safe)

JOOST

Samenvatting
software image
Beoordeling Schrijver
1star1star1star1stargray
Beoordeling Lezers
5 based on 1 votes
Software Naam
Zoom Video Conferencing
Operating System
Every
Software Category
Video Conferencing
Prijs
EUR 0
Webadres/URL

12 Reacties

 1. mei 2, 2020 / 8:37 am

  nee geef geen online les maar dit is wel super handig voor mensen die dat wel doen. mijn dochter krijgt online les via video calls maar dat gaat via teams ofzo maar ook heel handig

 2. mei 2, 2020 / 9:10 am

  Ik geef geen les, maar dit zijn handige tips, ga ik bewaren. Je weet maar nooit.

 3. Chloë
  mei 2, 2020 / 9:10 am

  Ik gebruik het platform smartschool voor mijn onlinelessen
  Zoonlief gebruikt voor zijn lessen met de logopedist wel Zoom. Het werkt goed
  Het programma zou echter niet zo veilig zijn voor hackers…
  Dus ik vind het wel heel dubbel

  • mei 2, 2020 / 9:52 am

   Zoom heeft begin april updates uitgebracht. het programma is nu veilig te gebruiken. Helaas is de pers en een ineens overijverige Autoriteit Persoonsgevens, negatief geweest en heeft het bedrijf veel schade bezorgd. Helaas moet je nu bij elke klant uitleggen dat Zoom veilig is. Alleen om die reden word je bijna gedwongen om over te stappen naar een alternatief. Teams is een mooi programmma maar eigenlijk te uitgebreid voor ons doel. Microsoft heeft trouwens ook een reputatie wat betreft hack gevoeligheid.

  • mei 3, 2020 / 9:01 am

   Leuk Chloë, Smartschool ken ik nog niet. Ik zie dat het een Belgisch platform is. Uit de website werd niet duidelijk of je ook videocontact met je leerlingen kunt hebben.

 4. mei 2, 2020 / 9:23 am

  Ik geef zelf les via Microsoft Teams, omdat we daar al een compleet ingericht omgeving voor hadden voor alle klassen. Maar de danslessen die ik volg, gaan wel weer via Zoom. Vind ze allebei wel fijn, maar met Teams kan ik meer met mijn collega’s en klassen.

 5. Felice Veenman
  mei 2, 2020 / 3:04 pm

  nee ik werk online maar lesgeven deed ik in een klaslokaal. Geen idee doe ik drama via de PC zou kunnen geven, maar gelukkig hoef ik daar ok niet over na te denken

  • mei 3, 2020 / 8:53 am

   Je blog is altijd zo inhoudelijk. Je reacties meestal niet. Terwijl je in je nieuwste post het volgende over thuiswerken schrijft ”

   “Maar inmiddels ben ik aan het thuiswerken gewend en het geeft wel een stuk meer rust. Geen ov-stress, geen kantoor-stress, geen cursussen, geen opleidingen, geen vergaderingen hier of daar, geen overlegjes. Dat is een voordeel van onze intelligente lockdown.”

 6. Sherry
  mei 2, 2020 / 7:14 pm

  Dit is echt informatief geschreven. Ik vergader via teams. Dat is echt handig.

 7. mei 3, 2020 / 1:10 pm

  Ik gebruik voor mijn les (onderwijs) teams, heel fijn! En Social schools om voor de gezelligheid te communiceren.

 8. Mandy
  mei 3, 2020 / 2:33 pm

  Wauw wat handig! Ik geef geen les en ik volg ze ook niet meer maar wat fijn dat het allemaal zo opgelost kan worden.

 9. corrina
  mei 4, 2020 / 7:19 pm

  Ik ga nog steeds elke dag naar kantoor. Het hele team werkt thuis en ik mag het fort bewaken
  We bellen veel met elkaar
  Geen kinderen thuis die ik les moet geven, heel veel respect voor ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: