Update Stress! Naar PHP 7, help plugins werken niet meer! �

Update Stress! Naar PHP 7, help plugins werken niet meer! �

Email van mijn Hosting provider

Ergens in juni kreeg ik een mailtje van Sohosted, dat mijn websites zouden verhuizen naar een nieuw platform. Om eerlijk te zijn heb ik dat mailtje niet echt goed gelezen, omdat er stond dat ik naar een nieuw PLESK control panel zou verhuizen. Ach , dacht ik daar zit ik al een tijdje op, en heb niet verder gelezen.

WP RSS Aggregator

In mei kreeg ik een bericht dat een belangrijke plugin op de websites van Bloggers Nederland en Bloggers Noord Nederland, WP RSS Aggregator (zie ook vorige post) ingrijpend op de schop zou gaan. Ik zou via mijn Dashboard wel bericht krijgen wanneer het zover zou zijn. Tevens zou het een naadloze overgang zijn en de oude plugin zou ook blijven werken.

No worries!

Tot inderdaad het bericht kwam, de nieuwe versie is klaar. Ik dacht, “Top” lekker ff updaten. Meestal denk ik dat trouwens niet en krijg ik last van update stress. Ik had echter zoveel vertrouwen in de makers van WP RSS Aggregator, dat ik zonder backup te maken enthousiast aan het updaten sloeg.

Geen weg terug!

Dom! Ik had wel ergens gelezen dat als je eenmaal ging updaten je niet terug kon naar de oude versie van de plugin, omdat de license key niet meer werkt. Na de update, was het totale chaos op de website van Bloggers Nederland.

Probleem 1: The replacement character

Overal op de website waren nu �-tekens zichtbaar. In eerste instantie dacht ik dat dit door de update van WP RSS Aggregator kwam. Maar dat bleek niet het geval. Ik heb dit teken vaker gezien maar wist totaal niet wat het betekende. Google weet dat gelukkig wel en het blijkt het “replacement character” te zijn. Het replacement character wordt vaak veroorzaakt door een verouderde versie van PHP.

Ik heb de email van mijn provider er bij gepakt en een beetje beter gelezen en daar stond inderdaad in dat ik het beste PHP kan updaten naar versie 7.1. Dat heb ik gedaan en toen was dat probleem verholpen. Bijkomend voordeel is trouwens dat de site een stuk sneller is geworden.

Probleem 2: Naadloze overgang update WP RSS Aggregator

Dat Naadloos, was niet helemaal waar. Bloggers Nederland leest van elke deelnemende blogger de RSS feed van hun blog.

Bloggers Nederland voorbeeld rss import
De RSS stream van FSOM Magazine op Bloggers Nederland

In de nieuwe update is oude shortcode niet meer bruikbaar, dus moest ik voor elke blogger een nieuwe shortcode toevoegen.

CSS opmaak voor WP RSS Aggregator

Tevens was de CSS voor de opmaak van de feeds niet meer toereikend. Standaard zet WP RSS Aggregator de featured image rechts en ik wil hem graag links hebben. Tevens wil ik wat ruimte tussen de verschillende feed-items hebben (padding). Als laatste een onderbroken streep als afscheiding tussen de feed-items. Ik heb dit als volgt in CSS verwerkt en in de “Custom CSS” van mijn Pipdig thema geplakt.

}
.thumbnail-excerpt {
overflow: visible !important;
}
.thumbnail-excerpt img{
max-width: 150px;
max-height: 125px;
float: right !important;
padding: 10px 1;
}

.thumbnail-excerpt {
text-align: left;
}
li.feed-item {
border-bottom: 1px dashed #7c9b30;
padding: 30px 0;
}

Probleem 3: Geen automatische email meer vanuit WordPress

Archhhhhh, geen email notificaties meer dat een blogger zich heeft aangemeld. Geen email meer als iemand zich inschrijft voor een nieuwsbrief. Dit blijkt ook weer met de nieuwe versie van PHP te maken te hebben. Gelukkig is daar een eenvoudige plugin voor namelijk “Post SMTP”.  Overigens stond dit niet in de email van mijn hosting provider. Ik had geluk dat ik in Google intypte ” Sohosted WordPress geen email” en direct op de juiste pagina terecht kwam. De FAQ pagina’s van Sohosted zijn uitstekend verzorgd en duidelijk geschreven.

Eind goed, al goed

Na ongeveer 9 uur werk, zijn we weer helemaal ge-update! Althans? Ik zie bij de plugins alweer het cijfer 3 staan!

Hebben jullie ook last van update stress?

 

CHEERS�

JOOST